Katarina Šilje, nositeljica liste za GK MOKOŠICA

GK Mokošica – program

Program rada Gradskog kotara Mokošica.

Katarina Šilje, nositeljica liste za GK MOKOŠICA

U GK Mokošica dat ćemo ruke u onom što je potrebno stanovnicima: 

 1. Spojne poprečne ceste između ex magistrale i donjeg puta uz rijeku, da se auti prije maknu s donjeg puta, a da žurne službe, osobe u kolicima, majke s kolicima, biciklisti i ostali lakše siđu na donji put.
 2. Čišća Mokošica – potrebno je postaviti više kanti od smeća za sitni otpad i za pseći izmet, educirati stanovnike o potrebi održavanja okolišta čistim i razvrstavanja i smanjivanja otpada, a i kažnjavati ako je potrebno (nema komunalnih redara). Potrebni su i društveni komposteri.
 3. Društveno-kulturni centar – potrebno je ubrzati obnovu ljetnikovca Gučetić u Donjem Obuljenu kako bi stanovnici Mokošice i Rijeke dubrovačke napokon dobili prostor za različite aktivnosti i sadržaje, od onih za djecu do onih za umirovljenike, kao i za sve ostale
 4. Inkluzivna arhitektura – potrebno je osigurati pristup svim javnim ustanovam osobama slabije pokretljivosti i sanirati oštećene pločnike i ostale javne površine, a početi s opskrbnim centrom (ambulanta, ljekarna, crkva, vrtić, knjižnica)
 5.  Veći kapacitet javnog gradskog prijevoza – potrebno je više autobusa i više harmonika na liniji 1A, kao i nova linija od nove Mokošice, preko „stare“ Mokošice, putem od Osojnika preko mosta i magistrale na Ilijinu glavcu.
 6. Prilagodba klimatskim promjenama – potrebno je zasjenjivanje dječijih igrališta, postavljanje mjerača kvalitete zraka, izgradnja upojnih kanala, čišćenje potoka (bujične poplave), više zelenih površina, odmorišta za pčele

Poprečne ceste od magistrale do puta uz Omblu

GK Mokošica najbrojniji je gradski kotar s više od 7000 stanovnika. Ipak nama niti jednog prostora koji bi adekvatno služio društveno-kulturnim potrebama stanovništva. I premda postoje brojni drugi infrastrukturni problemi koji tište Mokošicu, nedostatak ikakvoga društveno-kulturnog sadržaja je možda i najočitiji primjer odnosa prema njima i Novoj Mokošici posebno (kao najvećem naselju u ovom kotaru) kao prema “velikoj spavaonici”, te njezinoj potpunoj zapuštenosti, zanemarenosti i zaboravljenosti od strane svih gradskih uprava do sada. Ostvarenje prava na kulturu, zajamčeno u međunarodnoj zajednici i prepoznato u brojnim državnim propisima, osobito je važno u lokalnim sredinama gdje je kultura ključni alat za promicanje kohezije, demokratizacije i razvoja.

Ako je kultura vezivno tkivo nekog društva i “ono što čovjeka čini čovjekom”, projekt otvaranja društveno-kulturnog centra trebao bi biti jedan od prioriteta kako bi Nova Mokošica i sva okolna mjesta napokon postala mjesta dostojnija života u suvremenom društvu.

Još 2012. godine pokrenuta je inicijativa za adaptaciju ljetnikovca Klementa Gučetića na Rijeci za ove potrebe. Ljetnikovca Gučetić zbog svog je položaja, ali i činjenice da je potpuno u vlasništvu Grada, kao i već gotovih studija za njegovu obnovu idealan za takvu namjenu. Idealnim ga za ovu namjenu čini i činjenica da je u povijesti oduvijek bio prostor okupljanja i stvaranja te je izrazita šteta da je u ovakvom derutnom stanju u kakvom je sad. Međutim, već je 10 godina prošlo od ove inicijative,  a posljednje vijesti o procesu obnove i prenamjene ljetnikovca Gučetić datiraju iz 2020. godine kad je najavljeno potpisivanje ugovora između Zavoda za obnovu Dubrovnika i Hrvatskog restauratorskog zavoda o izradi projektne dokumentacije.

Cijelo ovo vrijeme stanovnici Nove Mokošice, Mokošice, ali i svih okolnih mjesta gledaju ruševno zdanje ljetnikovca. Njegova adaptacija značila bi ne samo mogućnost revitalizacije značajnog arhitektonskog i kulturnog sadržaja, nego i mogućnost stanovnicima ovih naselja da nastave razvijati tu kulturnu tradiciju, da budu njezini dionici i baštinici, da osjete pripadnost i razvijaju koheziju. Na taj način ljetnikovac Gučetić postao bi mjesto zadovoljavanja suvremenih kulturnih potreba kroz aktivnosti i programe za Mokošane i šire, od dječjih radionica do mjesta za slobodno vrijeme umirovljenika i svih između. Odnosno, sve ono što stanovnicima ovog područja izrazito nedostaje.

Kandidacijska lista grupe birača GK Mokošica
Katarina Šilje, nositeljica liste za GK MOKOŠICA

Lista za GK Mokošica

 • KATARINA ŠILJE
 • JELENA RAGUŽ
 • MARIJA KOJAN
 • NIKOLINA HAZDOVAC BAJIĆ
 • MLADEN GRGUREVIĆ
 • JELENA ROKO
 • GORDANA BAJURIN
 • JELENA BJELOPERA
 • ROMANA TOMIĆ
 • MARIJA GRGUREVIĆ
 • VIŠNJA BOŽIĆ
Kandidacijska lista grupe birača Mokošica – nositeljica Katarina Šilje

Zajednički ćemo dati ruke za jačanje uloge gradskog kotara u svakodnevnom odlučivanju: 

 • KOTAREVI TREBAJU DOBITI SVOJ PRORAČUN: financijski plan, godišnji obračun, korištenje sredstava za manje komunalne projekte (čl. 81. Statuta GD)
 • GRAĐANI SE TREBAJU PITATI: redoviti zborovi građana, aktiviranje prostora kotara i mjesta zajednice, redovito izvještavanje građana putem društvenih mreža i istupa u javnosti i medija 
 • ZAJEDNIČKO ODLUČIVANJE: projekt participativnog budžetiranja, predlaganje rješenja upravnim odjelima i prijedlozi odluka Gradskom vijeću 
Total
0
Shares
Prev
GK Ploče – iza Grada – program

GK Ploče – iza Grada – program

Program rada Gradskog kotara Ploče iza grada

Next
GK Gruž – program
Marijo Anđelić - nositelj liste Dajmo ruke za GK Gruž

GK Gruž – program

Plan i program “Dajmo ruke za Gruž” KLGB nositelja Marija Anđelića