Dajmo ruke - video

Participativno budžetiranje

Zašto je to važno?

Participativno budžetiranje predstavlja važan korak u  procesu uključivanja građana u izravne procese odlučivanja. Mi na to ukazujemo već dulje vremena:

Nastavit ćemo inzistirati na participativnom budžetiranju kroz gradske kotareve. Uz ostale prijedloge, jedan će biti izravno rezerviranje sredstava za participativno budžetiranje projekata koji će predložiti, razraditi i odabrati izravno sami građani.

Mogućnost realizacije projekata koje predlažu vijeća gradskih kotareva i mjesnih odbora kao najniži organizacijski oblici jedinica lokalne samouprave je izvrstan dokaz smisla njihova postojanja, jer najbolje, poznavajući prilike i poteškoće u svojim sredinama, mogu predložiti konkretne mjere i poboljšanja. Dodatno osnaživanje uloge građana svakako će se postići ukoliko se u proces odlučivanja o konkretnim projektima uključe izravno i građani kroz proces participativnog budžetiranja. 

U okviru ovog procesa zainteresirani građani kotara, podijeljeni u timove koji predlažu određeni projekt, proći će sve korake metodologije pripreme projekta, planiranja izvedbe i praćenja realizacije. Navedeni projekti ne bi trebali biti oni koje grad i tako planira bilo u okviru kapitalnih investicija ili u okviru redovnih aktivnosti održavanja i unapređenja postojeće inrastrukture. To bi trebali biti projekti kojima će se dati nova dodatna vrijednost kvaliteti življenja u vašim sredinama. Primjerice mjesto s ormarićima na Lokrumu u kojima možemo ostaviti neke stvari… ili uređena alatnica na istezalištu na Komardi… ili stalno zaposlena tri meštra raznih struka unutar zidina kako nas ne bi odbijali kad zovemo za popravak u Grad… ili organizirani prijevoz starijih osoba iz Grada do medicinskih ustanova …

Zato, dragi sugrađani, predlažite i uz pomoć institucija grada Dubrovnika koje će pratiti ovaj proces, stvarajte bolji grad i boje društvo. Predložit ćemo da u prvoj godini iznos sredstava planiranih za ovakve aktivnosti bude simboličan i dostatan za neke manje zahvate, a pokaže li se uspjeh i prihvaćanje ideje od strane građana planirani iznos će s godinama rasti.

Zašto je to važno

Participativno budgetiranje je inovativan proces kojim se, osim realizacije za građane važnih projekata, potiče proces konstruktivnog dijaloga između građana, lišen ideološke i identitetske pripadnosti i sve dubljih društvenih podjela uzrokovanih konvencionalnim političkim djelovanjem kojemu su u središtu stranke i interesne skupine okupljene oko njih. Ovakvi procesi građane usmjeravaju na konkretne probleme i projekte za dobrobit zajednice osnažujući ulogu svjesnih građana nasuprot klijentelističke pozicije političkih stranaka.

Stoga je ovaj proces od izuzetne važnosti za naš grad i zajednicu ne samo za realizaciju samih projekata kojim će nam život bit ugodniji, već i za proces demokratskog sazrijevanja. 

Total
0
Shares
Prev
Dubravka Garić, nositeljica liste za Gradski kotar PILE -KONO
Dubravna Garić Pile

Dubravka Garić, nositeljica liste za Gradski kotar PILE -KONO

Dajmo Ruke za Pile - Kono

Next
Sanacija nogostupa na Montovjerni
Sanacija nogostupa na Montovjerni

Sanacija nogostupa na Montovjerni

Predizborno mazanje očiju na Kineskom zidu Čim smo pomislili jednom pohvaliti