Dajmo ruke Mokošici

Poprečne ceste od magistrale do puta uz Omblu
Gradski kotar Mokošica
Gradski kotar Mokošica

Poprečne ceste od magistrale do puta uz Omblu

1. točka iz programa „Poštujmo građane“ Kandidacijske liste grupe birača nositeljice Katarine Šilje – Dajmo ruke za Mokošicu

Prema popisu stanovništva iz 2021. godine u naseljima Mokošica, Nova Mokošica, Donje Obuljeno, Gornje Obuljeno, Prijevor i Rožat živi preko 9 tisuća ljudi. To je 22 % ukupnog broja stanovnika grada Dubrovnika. Ovih 6 naselja se proteže duž cca. 4 kilometra, iznad i ispod bivše Jadranske magistrale, koja prati sjevernu obalu Omble. Početkom dvadesetog stoljeća Austrija je nasula obale Omble i napravila cestu oko rijeke. Sjeverni dio te ceste danas zovemo “donji put” ili “put uz rijeku”, a od izgradnje Nove Mokošice, često se čuje i “šetnica”. Ta uska cesta, na kojoj se teško mogu mimoići dva osobna automobila, već desetljećima služi kao: 

CESTA

  • za promet u pokretu osobnih automobila lokalnog stanovništva koje živi uz nju (oko tisuću stanovnika), 
  • za promet u mirovanju, odnosno parking, jer se dopustila prekomjerna izgradnja novih stambenih objekata bez odgovarajućeg parkinga/garaža, pa se automobili parkiraju uz i na cestu, što ionako usku cestu čini još užom,
  • za osobne automobile turista, budući sve više stanovnika iznajmljuje svoje objekte,
  • za teretna vozila gospodarskih subjekata koji posluju na donjem putu,
  • za ostali promet povezan s ugostiteljskim objektima na donjem putu,

ŠETNICA

  • kojoj gravitira 9 tisuća stanovnika (22% ukupnog stanovništva Dubrovnik), jer u ovim naseljima nema uređenih šetnica, staza ili parkova,

REKREACIJSKA STAZA 

  • za trkače, rolere, bicikliste,

MANIPULATIVNI PROSTOR ZA GOSPODARSKE SUBJEKTE 

koji se bave popravcima brodova gdje se barke i brodovi ukrcavaju na kamione na cesti ili dizalicom prenose preko ceste.

Zbog svega navedenog već se dugo govori o potrebi izgradnje lungomare. Neki su htjeli još nasipati rijeku, pa na proširenom prostoru urediti staze za razne potrebe, a neki su govorili o pontonima na kojima bi se napravilo isto. I nasipanje i pontoni bili bi skupi i dugotrajni projekti, a da ne govorimo o negativnom utjecaju nasipanja na okoliš zaštićenog područja Rijeke Dubrovačke. 

Kandidacijska lista grupe birača nositeljice Katarine Šilje – KATARINA ŠILJE – JELENA RAGUŽ – MARIJA KOJAN – NIKOLINA HAZDOVAC BAJIĆ – MLADEN GRGUREVIĆ – JELENA ROKO – GORDANA BAJURIN – JELENA BJELOPERA – ROMANA TOMIĆ – MARIJA GRGUREVIĆ – VIŠNJA BOŽIĆ

Uz sve navedeno, kvaliteta života lokalnog stanovništva stalno pada. Zbog gužve, a nerijetko i zastoja, često je potrebno i 10 minuta za preći 2 km automobilom. A žurne službe na ovom području teško mogu biti žurne. 

I tako, vrijeme prolazi a stanje je sve gore, jer na ovom području se i dalje gradi, sve je više turista i ugostiteljskih objekata, što samo po sebi nije loše, ali gužva je sve veća i potrebna su nova prometna riješenja.

Kao značajno poboljšanje situacije, koje se može ostvariti manjim zahvatima dok se čeka ostvarenje velikog projekta „lungomare uz Omblu“ nameće se povezivanje donjeg puta i bivše magistrale poprečnim cestama na više mjesta. 

Sa cca. 4 km ove uske i opterećene ceste se ne može nigdje izaći. Magistrala i donji put su udaljeni cca 50 metara jedna od druge i približavaju se jedna drugoj kako se ide od Mokošice prema Rožatu. Ovakve poprečne ceste bi smanjile promet u kretanju na donjem put, omogućile bolji i brži pristup žurnim službama. 

Uz ove poprečne cestice bi trebalo napraviti i parking mjesta (uz naplatu), tako da se maknu s puta i auti koji se sad parkiraju na putu. 

Kad se smanji promet, bit će više mjesta za šetače i rekreativce, koji će i dalje morati biti svjesni da su na cesti. Ovim poprečnim cestama majke s djecom u kolicima, kao i osobe u kolicima te rekreativci će dobiti bolji pristup donjem putu. 

Kandidacijska lista grupe birača nositeljice Katarine Šilje – KATARINA ŠILJE – JELENA RAGUŽ – MARIJA KOJAN – NIKOLINA HAZDOVAC BAJIĆ – MLADEN GRGUREVIĆ – JELENA ROKO – GORDANA BAJURIN – JELENA BJELOPERA – ROMANA TOMIĆ – MARIJA GRGUREVIĆ – VIŠNJA BOŽIĆ

Iako ni ovo neće biti rješenje koje se može provesti brzo i odmah, jer proces uključuje kupnju zemljišta, zadovoljavanje prometnih propisa, pravila cestogradnje i druge zahtjevne procese, svakako je moguće završiti ga puno prije i omogućiti korak naprijed prema uređenoj šetnici uz Omblu za sve stanovnike Mokošice. Stoga ćemo ga u svom radu u Vijeću Gradskog kotara Mokošica inicirati kao jedan od prioriteta i na njemu kontinuirano raditi u suradnji s nadležnim odjelima Grada Dubrovnika.

Dajmo ruke za Mokošicu – Poštujmo građane!

Total
0
Shares
Prev
Radionica izrade programa za kotarske izbore.
Kotarski izbori u Dubrovniku. Dajmo ruke!

Radionica izrade programa za kotarske izbore.

Građani su nam u anketi rekli kakav Grad žele

Next
GK Grad – sažetak programa

GK Grad – sažetak programa

Marin Krstulović, nositelj liste za GK GRAD