Gradonačelnik mora zauzeti stav o trasi brze ceste kroz Rijeku dubrovačku

Izgradnja mosta preko izvorišta Omble može se spriječiti.

Dok se već godinama najavljuje izgradnja brze ceste od Dubrovnika do Zračne luke u Čilipima pa dalje do Debelog Brijega, jednako dugo se špekulira o njezinoj trasi, konkretno dionici koja bi prolazila uz rijeku Omblu. Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić nedavno je kazao kako će u dogovoru s Gradom napraviti projekt mosta u Komolcu i spoj na Mokošicu.

I dok iz vladajućeg HDZ-a gotovo da na tu izjavu i nema reakcija, gradski vijećnik SJG Đuro Capor za trasu proziva župana Nikolu Dobroslavića.

Držim da je upravo županijska razina, župan Nikola Dobroslavić i suradnici, odgovorna za planiranje ove trase. Neke studije o cestovnoj povezanosti koje je Županija naručivala i izradila to su još dodatno dokazivale. – kazao je Capor.

Vidjeli smo puno puta dosad kad bi se na javnim raspravama građani odlučno pobunili, kad bi ta količina građanskog nezadovoljstva priprijetila popularnosti gradske vlasti onda se brzo traži neko novo rješenje

Iako o trasi preko Omble nakon Škorićeve izjave nije iznio stav, čak je i gradonačelnik Mato Franković u podužem postu na društvenim mrežama, u kojem je nabrojao projekte važne za Grad, a za koje su Hrvatske ceste imale sluha, naveo: „…kada postavljamo pitanje zašto predsjednik Uprave Hrvatskih cesta do zračne luke planira gradnju dvotračne brze ceste, onda prethodno treba pogledati prostorne planove koji jasno kažu kako se drugačije niti ne može planirati budući je tako određeno prostornim planovima”. Prostorne planove koje navodi Franković, radila je zapravo Dubrovačko – neretvanska županija, iako je Franković u svom postu nije direktno prozvao, Capor smatra da županijski i gradski HDZ ne misle isto.

Mogli smo slušati proteklih godina kako gradski i županijski HDZ imaju različite stavove o trasi brze ceste prema Debelom Brijegu. Kao da ima nekoliko HDZ ova, kao da se radi o različitim strankama, ali bez obzira na zajedničku deklaraciju svih vijećnika u Gradskom vijeću, HDZ je svejedno odlučio nastaviti gurati nepopularnu trasu kroz Rijeku dubrovačku. – kazao je Capor te dodao kako „nije nemoguće da su u HDZ-u, kad je u pitanju trasa preko Omble, zapravo cijelo vrijeme dok su izjavljivali kako se tom rješenju protive, zapravo to radili s figom u džepu”.

Vrlo je moguće da je to bilo s figom u džepu, odnosno da se gradonačelnik i ostali dužnosnici u gradskom HDZ-u zapravo nisu ni stavili razmotriti neku od preostalih opcija koje se nose u Prostornom planu. – kazao je Capor i dodao kako ipak još nije sve gotovo, odnosno da se mogućnost izgradnje mosta preko izvorišta može spriječiti.

Vidjeli smo puno puta dosad kad bi se na javnim raspravama građani odlučno pobunili, kad bi ta količina građanskog nezadovoljstva priprijetila popularnosti gradske vlasti onda se brzo traži neko novo rješenje. I ovo rješenje koje se najavljue je izgleda na dugom štapu, tek za 10 godina, tako da
zaista ima puno prostora i vremena za tražiti bolja rješenja. – rekao je.

Više pročitajte ovdje

Izvor: dubrovnikpress.hr
Piše:Nikolina Metković

Total
0
Shares
Prev
Kome treba gradonačelnik koji se boji svojih građana?

Kome treba gradonačelnik koji se boji svojih građana?

Strah je, kažu, veliki motivator

Next
Županu su važniji božićni domjenci od nasilja nad ženama.

Županu su važniji božićni domjenci od nasilja nad ženama.

Javna je tajna da sigurna kuća ne funkcionira, a broj kaznenih djela zbog