Hoće li na Taboru biti obnovljen spomenik poginulim Pelješčanima?

Općina Orebić je prihvatila amandman Zaokreta da se osiguraju sredstva za njegovu obnovu

Godinu i pol dana prošlo je otkad je nenormalan netko stukao dio spomenika na Taboru iznad Pijavičina na Pelješcu, a on još uvijek nije obnovljen. Stoga je vijećnik Srđ je Grad Marko Giljača na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici Županijske skupštine, na kojoj je usvojen proračun za 2023. godinu, amandmanom tražio nešto manje od 8.500 eura za izradu elaborata na osnovu kojeg bi se pristupilo obnovi ovog centralnog pelješkog spomenika podignutog u spomen na borce i civile, žrtve fašističkog terora te umrle u zbjegu s polutoka, a svi su bili Pelješčani.

Da spomenik na Taboru treba obnoviti složio se i župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić, ali amandman srđevaca nije prihvatio.

Spomenik na Taboru je u lošem stanju i treba mu određena intervencija, tu nema spora, ali Županija ga ne može preuzeti. To je spomenik čiji je vlasnik Republika Hrvatska. Konzultirali smo Općinu Orebić i druge pelješke općine i oni imaju određene programe ili projekt obnove tog spomenika. Obratili su se ministarstvu i vjerujemo da će oni to uredno napraviti. – kazao je Dobroslavić te objasnio zašto Županija ne može osigurati sredstva potrebna za izradu elaborata za obnovu spomenika.

Prošle godinu smo pokrenuli inicijativu za njegovu obnovu koje je upućena prema Općini Orebić i konzervatorima. Općina Orebić je prihvatila amandman Zaokreta da se osiguraju sredstva za njegovu obnovu, a Konzervatorski odjel uputio je elaborat prema kojem bi se spomenik proglasio spomenikom kulture

No, vijećnik SJG Marko Giljača ne dijeli županovo mišljenje.

Spomenik iznad Pijavičina podignut je za žrtve, civile i sudionike NOB-a s Pelješca. Prošle godinu smo pokrenuli inicijativu za njegovu obnovu koje je upućena prema Općini Orebić i konzervatorima i Općina Orebić je prihvatila amandman tamošnje nezavisne liste da se osiguraju sredstva za njegovu obnovu. – rekao je Giljača te istaknuo kako je Konzervatorski odjel prema resornom Ministarstvu uputio elaborat prema kojem bi se spomenik proglasio spomenikom kulture.

Taj je postupak u tijeku i mi amandmanom nismo tražili da Županija predvidi sredstva za obnovu spomenika već da predvidimo sredstva za elaborate, kako bismo pomogli ubrzanju procedure. Ne radi se o velikom iznosu već od nepunih 8.460 eura, kojima bismo u trenutku kad ga Ministarstvo kulture proglasi spomenikom kulture, imali potrebne podloge temeljem kojih ćemo tražiti sredstva za njegovu obnovu, a tada će to uistinu raditi jedinice lokalne samouprave. Da je Županija prihvatila naš amandman uvelike bi olakšala općinama s područja Pelješca koje će u dogledno vrijeme osigurati sredstva za obnovu spomenika. – rekao je vijećnik SJG Giljača.

Više pročitajte ovdje

Izvor: juzni.hr
Piše: Nikolina Metković

Total
0
Shares
Prev
Županu su važniji božićni domjenci od nasilja nad ženama.

Županu su važniji božićni domjenci od nasilja nad ženama.

Javna je tajna da sigurna kuća ne funkcionira, a broj kaznenih djela zbog

Next
Obrazovani mladi nemaju razloga vraćati se ili ostajati u Dubrovniku da bi radili kao posluga

Obrazovani mladi nemaju razloga vraćati se ili ostajati u Dubrovniku da bi radili kao posluga

Tragedija je što mladi bježe iz Hrvatske jer kad bježiš to znači da nemaš izbora