Kakva je kvaliteta zraka na jugu?

Marko Giljača, tražio je povećanje sredstava za mjerne stanice

Kakva je kvaliteta zraka na području Dubrovačko – neretvanske županije? …

Vijećnik u Županijskoj skupštini Marko Giljača (SJG), tražio je povećanje sredstava za mjerne stanice, jer, mišljenja je, većina ih nije relevantno, jer ne mjere sve potrebne podatke na osnovu kojih se utvrđuje kakva je kvaliteta zraka na nekom području.

Mjerne stanice u nas nisu relevantne jer ne mjere dušikove i sulfatne spojeve i lebdeće čestice. Inače, u programu zaštite okoliša očuvanje prve razine kakvoće zraka je prioritet i da bismo znali kakva je kvaliteta našeg zraka, moramo imati relevantne podatke, a mi ih nemamo. – rekao je Giljača te istaknuo kako od pet mjernih stanica u Županiji, samo dvije pokazuju relevantne podatke.

Cilj našeg amandmana je napraviti analizu tehnologije i lokacija mjernih stanica da bismo imali relevantne podatke na osnovu kojih bismo mogli govoriti koju to prvu razinu kvalitete zraka čuvamo i koja su potenicijalna zagađenja koja nam prijete

Znanstveno su relevantni podaci iz dviju stanica i to sa stanice u Zračnoj luci Dubrovnik, koja mjeri sve indekse, a druga je u Opuzenu, ali ona mjeri samo ozon i ništa drugo. Stanica u Gružu u Dubrovniku, koja je od Lučke uprave, nije znanstveno relevantna, niti jasno pokazuje podatke. Čak ni izrađivači izvješća o zaštiti okoliša te podatke nisu željeli uzeti u obzir jer nisu relevantni. Dakle, defitnivno postoji potreba za mrežom mjernih stanica. – rekao je Giljača te podsjetio na analizu kvalitete zraka koju je prije nekoliko godina izradilo Sveučilište u Dubrovniku.

Analiza kvalitete zraka, koju je provelo dubrovačko Sveučilište, bila je porazna.

Kakvoća zraka bila nam je, radi kruzera na razini Siska. Jedina relevantna stanica u Čilipima pokazuje onečišćenje u 18 posto rezultata, dakle, razlog i uzrok postoje, naš je cilj napraviti analizu tehnologije i lokacija mjernih stanica da bismo imali relevantne podatke na osnovu kojih bismo mogli govoriti koju to prvu razinu kvalitete zraka čuvamo i koja su potenicijalna zagađenja koja nam prijete – smatra Giljača.

Više pročitajte ovdje

Izvor: dubrovnikpress.hr
Autor: Nikolina Mateković

Total
0
Shares
Prev
Dubrovačka vlast otvorila je put Republici Srpskoj za izgradnju aerodroma

Dubrovačka vlast otvorila je put Republici Srpskoj za izgradnju aerodroma

Hoće li izgradnja zračne luke kod Trebinja imati negativan utjecaj za izvorište

Next
Ako prođe novi Zakon o pomorskom dobru, građani ostaju bez plaža i vjekovnog načina života uz obalu

Ako prođe novi Zakon o pomorskom dobru, građani ostaju bez plaža i vjekovnog načina života uz obalu

Što donosi novi Zakon i kako će on, ako se prihvati, utjecati na život na