Poplava na sve strane: Ovako nakon kiše izgleda Mokošica.

Pripremimo Mokošicu za klimatske promjene.

Jučer je ljubljenu Šicu i Rijeku dubrovačku pogodila intenzivna kiša i tuča (grad), nije da nismo očekivali, meteorološki radar sad pokriva i Dubrovnik.

Ceste i skalini su se pretvorili u blatne rijeke i vodopade, šahtovi su bili neprohodni i u manje od ure vremena vatrogasci su morali izaći na desetke intervencija. Ljudima je blato, led i voda prodrla u kuće. Muka nam je i od same pomisli na štetu i stres koju su naši susjedi pretrpili.

Ne postoji univerzalni način kako se prilagodit ovakvim situacijama, ali postoji niz mjera koje se mogu primijeniti.

Iz programa Dajmo ruke za Mokošicu

Kako pripremiti Mokošicu za klimatske promjene

Naravno prilagođene lokalnim situacijama npr. kod nas u Šici, bilo bi super za početak kad bi kanali (na cesti prema Petrovu selu) bili prohodni (možda onda ne bi trebalo svako malo krpit tu cestu), kad bi na kritičnim točkama napravili kišne vrtove, zelene krovove, kad bi se umjesto betona i nepropusnog asfalta postavljale propusne podloge i ciljano povećale zelene upojne površine.

Možda nema političke volje ili znanja u našem kotaru za tako nešto, no trebamo li čekat aktivaciju klizišta da bi se nešto pokrenulo? Jedva čekamo prvi zbor građana u GK Mokošica, sigurni sam kako svi zajedno možemo za početak izgraditi mapu kritičnih točaka i zahtijevati bolju pripremljenost i otpornost našeg kotara na ovakve nemile situacije. Nama je suludo da samo krpimo štetu i izlažemo vatrogasce (po najvećoj delumbiji) i građane opasnostima koje smo mogli ako ne spriječiti onda ublažiti, jer rješenja postoje.

Zapamtite, bujične poplave, bit će sve češće i intenzivnije, bujičnu poplavu boli ona stvar u kojoj ste stranci!

Total
0
Shares
Prev
Intervju Marin Krstulović
Marin Krstulović GK Grad

Intervju Marin Krstulović

Marin Krstulović, nositelj liste za GK GRAD

Next
Tko će, ako ne ja?
Marija Grgurević Mokošica

Tko će, ako ne ja?

Naša budućnost je zajedništvo, kako god ga nazvali, a zajedništvo funkcionira