Program „Poštujmo građane!” stvarao se u suradnji s 400 građana

KLGB za gradske kotare Pile-Kono, Ploče iza Grada i Grad.

Kandidacijske liste grupe birača za gradske kotare Pile-Kono, Ploče iza Grada i Grad predstavile su program s kojim izlaze na predstojeće kotarske izbore.

Na tiskovnoj konferenciji u Bogišićevom parku program „Poštujmo građane!“ predstavili su kandidati Dubravka Garić, Ivanka Prnjat, Andrija Martić, Srđan Obad. Petra Marčinko i Marin Krstulović.

Program „Poštujmo građane“ nastao je kroz participativni postupak koji traje već drugu ,godinu kroz ankete i u suradnji s 400 građana Dubrovnika, ali i druge izvore kao što su zaključci zborova građana, ophodnje kotareva, razgovori sa susjedima, te stručna znanja i iskustva samih kandidata.

Na osnovu svih ovih izvora, kandidati sa sedam lista platforme „Dajmo ruke“ kroz radionicu su posložili prioritete i programe za koje će se zalagati i s kojima sudjeluju na predstojećim izborima za vijeća gradskih kotara Grada Dubrovnika. Kao takav, ovaj model je prvi u Dubrovniku i postavlja potpuno novu, profesionalniju razinu rada kotara – iznijela je uvodno Petra Marčinko, kandidatkinja s KLGB Srđana Obada u Gradskom kotaru Ploče iza Grada.

Program Poštujmo građane!

JAČANJE ULOGE KOTARA

Navodi da je program „Poštujmo građane!“ podijeljen je u dvije cjeline. Prva, koja je zajednička za sve kotare se bavi jačanjem uloge gradskog kotara u svakodnevnom odlučivanju“ i u sebi uključuje prioritete koje je predstavila.

„Kotarevi trebaju dobiti svoj proračun“ gdje ćemo inzistirati na poštivanju čl 81. Statuta Grada Dubrovnika, odnosno izradu financijskih planova, godišnjeg obračuna te korištenju sredstava za manje komunalne projekte

„Građani se trebaju pitati“ – koja uključuje daljnje organiziranje zborova građana, aktiviranje prostora kotara, redovito izvještavanje građane putem društvenih mreža i istupa u javnosi i medija

„Zajedničko odlučivanje“ – koje uključuje projekt participativnog budžetiranja i predlaganje rješenja upravnim odjelima i prijedlozi odluka Gradskom vijeću (prema novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, članak 6.)

Predstavljanje programa Poštujmo građane!

ZA UREĐENE PARKOVE, KUPALIŠTA I IGRALIŠTA

Jačanje komunalne i društvene infrastrukture i teme koje su kao prioritete u kotaru Pile-Kono prepoznali građani, predstavili su nositeljica KLGB Dubravka Garić i kandidati s liste Ivanka Prnjat i Andrija Martić.

  • Započela bih sa parkom Gradac. Gradac treba održavati i dok se čeka uređenje sukladno projektu koji je u tijeku. Pod uređenjem smatramo postepenu zamjenu stabala koju bi trebali započeti što prije, jer su postojeća već dosta stara. To se odnosi i na Bogišićev park. Također je bitna obnova palmi na Gradcu i uz Posat. Potrebno je dosta sitnih popravaka koji ne iziskuju velike izdatke a doprinijeli bi atraktivnosti i korištenju parka. Planiramo se zalagat i za redovitije čišćenje fontana na Pilama i u parku Pile, kao i ribnjaka na Gradcu. Igrališta u kotaru iziskuju popravke, pogotovo ovo na Ilijinoj glavici i igralište između SSG-a i Šipčina – kaže Ivanka Prnjat, i nastavlja – Jako važnim smatramo zborove građana i aktivnije društvene mreže kotara, radi sto uspješnije obostrane komunikacije, građana i vijećnika. Tu smo da damo ruke da život unutar kotara bude što ugodniji za njegove stanovnike!

Andrija Martić ističe kako je na listi da bi dao ruke kako bi se glas građana ovog kotara bolje čuo. 

  • Prava je šteta što u našem kotaru postoje zapuštene javne nekretnine, prije svega mislim na kompleks Stare bolnice koji jest u vlasništvu Županije. Zalagat ćemo se da se kroz dijalog Grada i Županije taj prostor stavi u javnu funkciju.

Svi smo svjesni velikih problema s čistoćom našeg mora i plaža. Vjerujem da se sjećate peticije Dančara protiv kontinuiranih izljeva kanalizacije još prije više od 3 godine. Danas je veći problem u Šulića i zalagat ćemo se da se taj problem što hitnije riješi – ističe Andrija Martić.

Predstavljanje programa – video

ZA PROLAZ U SMJERU PILA DO GRACA

Navodi kako su brojni građani kroz našu anketu istaknuli problem pranja ulica, koje bi trebalo biti temeljitije i redovitije. Također, tu spada i čišćenje nanosa zemlje i kamenja nakon obilnijih kiša. 

  • Za kraj sam ostavio problem parkinga. Poticat ćemo osiguravanje novih parkirnih mjesta, a ne da se dogodi situacija kao primjerice na Gracu, gdje se rekonstrukcijom izgubilo najmanje 20-ak parkirnih mjesta. Zalagat ćemo se da se stanovnicima Pila omogući prolaz preko Boninova u smjeru Pila, kako bi puno lakše i brže došli do Graca te da se omogući zaustavljanje na području Pila u trajanju 15 minuta, kako bi stanovnicima tog dijela našeg kotara pojednostavili i olakšali prijenos spenze i potrepština do automobila i obratno – ističe Andrija i zaključuje:
  • Pozivam sve da izađu na ove izbore, siguran sam da osobno znate mnoge ljude na svim listama. U našem kotaru radi se o 5 lista i 55 ljudi. Ako na našoj listi prepoznajete one kojima se isplati dat ruke, bit će mi drago artikulirati vaše potrebe u kotaru Pile Kono.

ZA KVALITETU JAVNIH USLUGA

Naš program je usmjeren na dobrobit Građana te nužne ravnoteže između lokalnih razvojnih prioriteta i svakodnevnih potreba Građana. Dobrobit Građana znači podizanje kvalitete svakodnevnog života svih žitelja Grada od stalnih stanovnika do njihovih posjetitelja. Kvaliteta života vezana je uz kvalitetu javnih usluga, načine korištenja javnih resursa i uključivanja Građana u rješavanje pitanja koja se izravno tiču njihovog životnog okruženja. Cilj našeg programa „Poštujmo Građane“ je stvoriti uvjete za postizanje održivosti i Grada u kojem ljudi vide svoju budućnost – kaže Marin Krstulović, nositelj KLGB za gradski kotar Grad i dodaje: 

  • Sve to podrazumijeva više djece koja rastu u Gradu, udobnu starost za starije, mogućnosti stanovanja za mlade obitelji, aktivne Građane, usklađivanje ekonomskih i društvenih interesa, bolju suradnju između lokalne uprave i Građana, korištenje znanja i iskustva Građana u planiranju razvoja, kontrolirano korištenje onog što su nam svima stari ostavili za gospodarske svrhe – kazao je Marin Ksrtulović. ističući kako je program od Građana i otvoren je za svih, nevezano za bilo koja određenja. Svi su pozvani Dati ruke u program koji ne obećava, nego spaja Građane.

Kao infrastrukturne zahvate potrebne Gradskom kotaru Grad navodi obnovu i društvenu namjena javnih prostora, poput parka Pile, boćališta u predziđu, terena na Pločama, Pustijernu, Ulica ispod mira, Peskariju, istezalište Posat… Ključno je pritom osiguravanje mogućnosti kretanja osobama smanjene pokretljivosti i održavanje zapuštenih nekretnina.

ZA ŽIVI GRAD

Kao javne usluge potrebne kotaru navodi uvođenje zdravstvene skrbi na području grada (hitna u Gradu, rad ambulante), stalno rješavanje  i rad na problemu prometa i parkinga, svakodnevnih komunalnih problema, pitanja čistoće grada (krupni otpad, pranje poprečnih i sporednih ulica, osiguravanje kanti za smeće u svim dijelovima grada, rješenje za odvajanje otpada, postavljanje kamera na „divlja“ odlagališta, dezinsekcija, skrb o životinjama)…

Kad govorimo o održivom okolišu i društvu, važno je osigurati provedbu Plana upravljanja u čijoj su izradi građani i te kako dali ruke. Ističe Fond za otkup stanova i obnova stanova u vlasništvu grada i davanje u najam za život s prilagođenim kriterijima, kao važan smjer u revitalizaciji Grada. 

– Zalagat ćemo se za sustavno rješavanje zagađenja bukom, Gradski „kućni“ red za iznajmljivače, stalno praćenje promjene broja stanovnika, poticanje zanatskih obrta i usluga i izjednačavanje cijena usluga na području kotara s drugim dijelovima grada (butige mješovitom robom, optički Internet, itd.) – zaključuje Marin Krstulović.

ZA JAVNU RASPRAVU BUDUĆE REGULACIJE PROMETA OKO GRADA

Program Kandidacijske liste grupe birača za kotar Ploče iza Grada predstavio je nositelj Srđan Obad.

  • Jedan od osnovnih prioriteta za GK Ploče je prije svega sprječavanje ugroze pješaka i ljudi. Stoga ćemo se zalagati za saniranje odrona na području ulaza u naselje Zlatni potok, kao i na potezu od Ugostiteljske škole prema Viktoriji, potezu Frana Supila – nastavak prema Belvederu i na odvojku prema Jadranskoj Magistrali. Prijedlog rješenja je pošumljavanje i postavljanje zaštitne mreže – kaže Obad.

Program „Poštujmo građane!” stvarao se u suradnji s 400 građana
Dajmo ruke i izađimo na Kotarske izbore 6.11.

Kao prioritete ističe postavljanje nogostupa gdje nedostaju u kotaru Ploče, održavanje, sanaciju i izrada novih dječjih igrališta (poviše Ulice Bruna Bušića na u nastavku puta od Bosanke -Orkanski visovi, poviše Belvedera na šetnici za Dubac prije rampe i u Parku Biskupija). Niz je potreba za rješavanje prometa u mirovanju, poput mogućnosti izrade garaže u Zlatnom Potoku, montažne garaže na parkingu Ispod žičare i garaža ispod donjeg igrališta Gimnazije. 

– Kad je u pitanju promet u pokretu svi očekujemo posebnu regulacija prometa od Ilijine Glavica, prijedlog gradonačelnika i zalagat ćemo se da se održi javna rasprava i zajednički Zbor građana sva tri kotara na prijedložno rješenje Grada – ističe Srđan Obad.

Nadalje navodi nužnost planiranja spajanja cesta Frana Supila i Vlaha Bukovca (trasa pored starog karavanskog puta) te spajanje cesta Ante Topića Mimare sa ulicom Put od Srđa, kao i vraćanje autobusa broj 5 u puni raspored i uvođenje kružnog električnog mini busa Belveder – Ina ispod Duba.

  • Na kraju bih se zahvalio građanima GK Ploče na podršci i sudjelovanju u svim zajedničkim projektima, zborovima građana kao i na sudjelovanju na sjednicama za prevenciju kriminaliteta. Dajmo ruke i nastavimo – poručuje Obad

Sve programe listi Dajmo ruke možete pogledati ovdje.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prev
GK Gruž – program
Marijo Anđelić - nositelj liste Dajmo ruke za GK Gruž

GK Gruž – program

Plan i program “Dajmo ruke za Gruž” KLGB nositelja Marija Anđelića

Next
Dajmo ruke za Gruž – KLGB Marija Anđelića predstavila program

Dajmo ruke za Gruž – KLGB Marija Anđelića predstavila program

Dajmo ruke za Gruž!