Dajmo ruke za Gruž – KLGB Marija Anđelića predstavila program

Dajmo ruke za Gruž!

Video:

Kad pada kiša Gružani moraju nositi ribarske čizme

Realnost je da kotar nema svoj budžet, da odvodnju rješava Vodovod, da otpad odnosi Čistoća i da je Libertas zadužen za javni gradski prijevoz, to je svima jasno. Ali vodstvo Kotara je službeni glas građana! Do sada su građani bili prepušteni sami sebi, kako bi kroz institucije riješili osnovne egzistencijalne probleme, rukohvat u ulici, pokvarenu javnu rasvjetu, parking, odvoz otpada i slične probleme. Dosadašnje vodstvo kotara Gruž je možda postojalo, ali sigurno nije djelovalo. To ćemo promijeniti. – kazao je danas nositelj liste Dajmo ruke u Gradskom kotaru Gruž Marijo Anđelić ususret izborima za Vijeća gradskih kotara grada Dubrovnika.

Na konferenciji za novinare program Dajmo ruke za Gruć uz Anđelića su predstavili kandidati Ljiljana Brkić, Maro Bulić, Ivana Zbačnik, Krešimir Glavinić i Ana Jarak.

– Program se sastoji od šest glavnih cjelina oko kojih smo gradili naš program i za koje smatramo da su najbitnije, kako bi se poboljšala kvaliteta života naših sugrađana u Gružu. – kazao je Krešimir Glavinić, navodeći ključne točke programa, a to su oborinska odvodnja, odlaganje komunalnog otpada, parking i promet, uređenje igrališta i zelenih površina, javna rasvjeta i aktivacija kotarskog djelovanja.

– Parking kao nužna potreba i konstantan problem našeg, ali i drugih kotara je problem broj 1. Pronaći načine i mogućnosti za barem djelomično rješenje, bit će to naš zadatak u radu u Vijeću Kotara Gruž. Opcije kao javno privatno partnerstvo s investitorima ili unaprjeđenje postojeće infrastrukture, mogućnosti su pred nama. A zadatak kao budućih vijećnika je saslušati prijedloge naših Gružana, proslijediti ih prema gradskim službama i stalno upirati kako bi se prijedlozi realizirali. – kazao je nositelj liste Marijo Anđelić.

On ističe akutni problem oborinske odvodnje.

– Nastojat ćemo potaknuti realiziraju već postojećih projekata, koji su već trebali biti riješeni jer za njih već postoje gotovi projekti i planirana sredstva. Poput odvodnje u Kunskoj ulici. Stanari tamošnjih zgrada pri svakoj većoj kiši ne mogu izaći iz svojih zgrada, osim u ribarskim čizmama. Tako je i u brojnim drugim gruškim ulicama i vrijeme je da Grad aktivno počne raditi za Gruži i za Gružane. – ističe Anđelić.

Navodi i nebrigu oko javna rasvjete u dijelu ulica, nedostatak rukohvata, pristupačnih pločnika i niz drugih problema, koje prethodni saziv Vijeća Gradskog kotara Gruž, kaže on, nije rješavao.

– …niti su se ikad pojavili na brojnim inicijativama koje su samostalno pokrenuli građani u raznim dijelovima Gruža. U svemu tome smatra kako Kotar treba biti partner Grada koji će kanalizirati probleme na koje upućuju građani i prati njihovu realizaciju, stalno izvještavajući dokle se stiglo i stalno vršeći pritisak na javne službe. – rekao je Anđelić.

– Upozoravamo i na nedostatak dovoljnog broja odlagališta za komunalni otpad, kanti za otpad od kućnih ljubimaca i kontejnera za odvajanje otpada, što se također se iskristalizirao kao jedan od velikih problema Gruža i na što upozoravaju naši susjedi. Mišljenja smo da se ti problemi u koordinaciji građana, Kotara Gruž, Čistoće i grada mogu riješiti bez velikih ulaganja. – istaknula je Ljliljana Brkić, navodeći potrebu za redovnim održavanjem i čišćenjem ulica.

– Nadovezat ću se na probleme koje su kolege spomenuli, ali iz perspektive stanovnika Sustjepana. Vladajuće, na svim razinama, i kotarskoj i gradskoj, želim podsjetiti: Sustjepan je malo mjesto na obali Rijeke dubrovačke, prvo koje vidite kad siđete s mosta. Uskoro ćete ga posjetiti, jer nas se sjetite samo protokolarno, svake godine na isti datum: 6.12. Datum kojeg stanovnici Dubrovnika dobro znaju i pamte. Tada ćete proći gornjim putem, „štrekom“, skrenuti na nju kod tunela, na skretanju koje skoro 30 godina nitko nije asfaltirao. Parkirat ćete kraj igrališta na vratima kojeg su već godinama varovi pukli i samo pitanje kad će nekog poklopiti. Kad se nakon polaganja vijenaca i mise zadušnice budete vraćali, morat ćete upaliti duga svjetla, jer od zadnje kuće do tunela i skretanja za ex-magistralu nema javne rasvjete. – ističe Maro Bulić, kandidat s liste Dajmo ruke za GK Gruž i nastavlja:

– Nama u Sustjepanu je štreka naš Stradun, naš „lungomare“, iako nije nešto dug, a nije ni uz more. Tu naši susjedi šetaju, izvode kucne ljubimce, djeca voze bicikle… Bilo bi lijepo kada bi mogli vidjeti kuda idu u večernjim satima.

Navodi i druge probleme Sustjepana, poput nepostavljanja sigurnosne kamere za nadzor prometa koju već godinama stanovnici traže.

– Problemi s odlagalištem otpada nastaju jer je na cesti i tu dođu ljudi s autima i izbace pola kuće/apartmana nakon renovacije i to tako stoji danima, jer Čistoća glomazni otpad rijetko kupi. – govori Bulić.

– Također ističe da održavanje javnih površina i čišćenje nije samo izmjena vrećica za otpad na maloj kanti uz čekaonicu. Navodi i problem s kanalizacijom, zbog čega su građani puno puta upozoravali gradske službe i Vodovod.

Za sve te probleme Sustjepana smatra da se može kroz Kotarsko vijeće inicirati rješenja.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prev
Program „Poštujmo građane!” stvarao se u suradnji s 400 građana

Program „Poštujmo građane!” stvarao se u suradnji s 400 građana

KLGB za gradske kotare Pile-Kono, Ploče iza Grada i Grad

Next
Naše ulice, parkovi i igrališta ne ostavljaju dojam „bogatstvo“ Grada

Naše ulice, parkovi i igrališta ne ostavljaju dojam „bogatstvo“ Grada

Samo zajedno možemo mijenjati Grad!