Naše ulice, parkovi i igrališta ne ostavljaju dojam „bogatstvo“ Grada

Samo zajedno možemo mijenjati Grad!

Velika većina nas, odgovornih građana prema svojoj okolini i društvu, dočekala je sa veseljem ovo okupljanje DAJMO RUKE kotarskih lista. Svi sličnih stavova kad je u pitanju naš kvart ili kotar, a to je da zaslužujemo bolje, možemo bolje i trebamo težiti izvrsnosti. Ipak je naš Grad kojeg volimo i čijeg smo svi dio, primjer izvrsnosti kroz povijest. Može to biti i u 21. stoljeću. To neće postati preko noći, ali ukazivanjem i kvalitetnim prijedlozima, ići će prema tom cilju

Kandidacijske liste grupe birača nositelja Anamarije Miletić za gradski kotar Lapad i Lada Pletikosića za gradski kotar Montovjerna, zajednički su predstavili program s kojim izlaze na predstojeće kotarske izbore, koji se održavaju u nedjelju, 6. studenoga 2022.  

Sedam lista je okupljeno u platformi „Dajmo ruke“, a program je nastao u suradnji s 400 građana Dubrovnika, ali i druge izvore kao što su zaključci zborova građana, ophodnje kotareva, razgovori sa susjedima, te stručna znanja i iskustva samih kandidata.

Na tiskovnoj konferenciji u parku na Batali, na donjoj granici dvaju kotara, program su predstavili kandidati Anamarija Miletić, Marijan Kocković, Lado Pletikosić i Marina Krističević.

ZA ZBOROVE GRAĐANA I UREDNIJI LAPAD

Okupili smo se da predstavimo program, koji je nastao u suradnji s građanima naših kotara i da vas pozovemo da izađete na izbore za Vijeća gradskih kotara u nedjelju, 6. studenoga 2022. i date nam ruke! Važno je reći da se za ove izbore biračko mjesto za cijeli Lapad nalazi u ulici Kneza Domagoja 1, između veterinarske ambulante Bobanović i Pemove butige uvodno je istaknula Anamarija Miletić, nositeljica liste za Lapad.

  • Osim programa i problema koje dijele svi kotari, naš cilj je okupiti i aktivirati što više Ruka – što više Građana da aktivno govore o svakodnevnim potrebama i problemima  u svom susjedstvu. Više Ruku uvijek doprinosi zajedničkom radu na bržoj realizaciji rješenja. Nitko ne može znati sve probleme jednog kotara, zato je iznimno važno imati otvorenu komunikaciju s građanima, redovito sazivati Zborove građana i otvoriti priliku gdje naši Lapađani mogu javno iznijeti potrebe, probleme i prijedloge! A mi ćemo se truditi raditi na rješenju, u suradnji gradskim službama i biti aktivni kotarski vijećnici – izjavila je Anamarija Miletrić.

U samom programu za Lapad nabrojali su potrebu boljeg održavanja ulica, trotoara, javne rasvjete i dječjih igrališta. Stalni rad na unaprjeđenju sigurnosti i prilagođavanju svih dječjih igrališta potrebama sve djece, uključujući osobe s invaliditetom. Budimo pravi Grad prijatelj djece i mislimo o svima.

  • Tu su i značajni problemi infrastrukture, od odvodnje oborinskih voda do prometa, na čijem ćemo rješavanju stalno raditi. Ono što je najvažnije, mi želimo naš program rada stalno nadograđivati potrebama koje ćete nam javljati i za koje ćemo zajedno tražiti rješenja.Sve ove potrebe Lapađana shvatimo kao izazov i krenimo ih rješavati zajedno. Za to je potrebno da i Vi date ruke našoj listi, podržite nas i izađete na izbore sljedeću nedjelju! Dajmo ruke za Lapad!” – zaključuje Anamarija Miletić

REVOLT NE DAJE REZULTATE – SAMO ZAJEDNO MOŽEMO MIJENJATI GRAD

  • Velika većina nas, odgovornih građana prema svojoj okolini i društvu, dočekala je sa veseljem ovo okupljanje DAJMO RUKE kotarskih lista. Ne želim previše govoriti u ime svih nas, jer se razlikujemo u stavovima i pogledima, ali znam da smo svi sličnog stava vezano za naš kvart ili kotar, a to je da zaslužujemo bolje, možemo bolje i trebamo težiti izvrsnosti. Ipak je naš Grad kojeg volimo i čijeg smo svi dio, primjer izvrsnosti kroz povijest. Može to biti i u 3 desetljeću 21-og stoljeća. To neće postati preko noći, ali ukazivanjem i kvalitetnim prijedlozima, ići će prema tom cilju. – kazao je Marijan Kocković, treći na KLGB Anamarije Miletić za Lapad.

Dodaje kako se osobno priključio inicijativi DAJMO RUKE jer sam i sam bezuspješno mnogo puta pokušavao ukazati da gradske službe ne rade svoj posao za koji su plaćeni te koji im je u opisu radnog mjesta. Malo se toga riješilo, a ono što nije je u još očajnijem stanju.

  • Najlakše je biti revoltiran i ljut, ali to neće donijeti rezultate. Samo zajedno možemo učiniti promjenu, a ona počinje izlaskom na kotarske izbore, gdje ćete moći izabrati osobe koje nisu stranački vojnici. Nakon toga kreću promjene, a za promjenu ne treba puno. Još jednom pozivam sve moje sugrađane, a pogotovo Lapađane, da izađu u što većem broju, daju ruke i da pokrenemo promjene na bolje – zaključno poručuje Kocković.

DAJMO POVJERENJE SUGRAĐANIMA

Iz razgovora s velikim brojem naših sugrađana, susjeda, zaključite da vam je prvi zadatak kojeg imate, koji se stalno nameće – vratiti ljudima povjerenje da je nešto drugo moguće, da se stvari uopće mogu pokrenuti nabolje, i onda vam se učini da je na neki način poprilično suludo to u što ste se upustili. Istovremeno, neusporedivo više ludo se čini predati se, odustati, prestati vjerovati – kaže Lado Pletikosić.

Lapad i Monta

ULAGANJA U GK MONTOVJERNA

Živimo u gradu u kojem oni na vlasti godišnje upravljaju sa 600 M.HRK. Dojam s gradskih ulica ne otkriva to bogatstvo. Ulaganja u ovaj kotar su zanemariva, nevidljiva. Brojke iz gradskog proračuna to samo potvrđuju: od 60 M.HRK proračunskih ulaganja u gradsku imovinu, ove godine je jedva 0,5% otišlo na GK Montovjerna. Od 72 M.HRK ulaganja u projekte komunalne i prometne infrastrukture, Monti je otišlo niti 4%. A riječ je o kotaru u kojem živi skoro 20% stanovnika i čija izgrađena površina ima otprilike jednak takav udjel.

POTREBE-ANKETA

Naš program je proizašao iz onoga što vidite kad se šetate svojim kvartom, kad se igrate sa svojim djetetom, kad bacate smeće, dok vozite biciklu, auto, kad koristite javni prijevoz, dok živite u svom kotaru.

Sve to samo je podebljano velikim brojem odgovorenih anketnih upitnika, koje su upravo stanovnici našeg kotara ispunili.

Svaki stanovnik Monte će vam bez puno razmišljanja nabrojat barem 5 problema koje vidi oko sebe, gleda ih već jako dugo, živi njima, a koje se čini da nitko nit pokušava, nit želi riješiti, nit o istome vodi brigu.

MALI I VELIKI

Da bi se stvari počele rješavati prioritete za prvu treba razdijeliti na:

A.         Manje i brzo rješive intervencije-koje se ne rješavaju godinama, a za riješiti ih je počesto samo potrebno da gradske službe – odrade svoj posao, te

B.         Veće projekte koji uistinu traže više vremena, izmjenu prostorno-planske dokumentacije, izradu projekata i sl.

Problem je pritom što je kod nas trenutno „veliki projekt“ koji se već 3 godine projektira od strane UO za promet – iscrtavanje pješačkog prijelaza i uređenje nogostupa kojim bi 424 učenika OŠ Montovjerna mogla sigurno doći u školu. 3 godine se ne može riješiti ono što bi, da je volje, bilo riješeno za 3 dana. A o sigurnosti djece je riječ!

PRIORITETI

Prilagodba trotoara roditeljima s malom djecom i osobama smanjene pokretljivosti, te stvaranje kontinuiranih i sigurnih pješačkih puteva je jedna od bitnih točaka našeg programa. Založiti ćemo se i za:

  • sigurna, čista, uređena i opremljena igrališta i parkove,
  • rješavanje problema parkinga,
  • poboljšavanje sustava prijava prometnog i komunalnog nereda,
  • brigu za javne gradske prostore  i
  • otvaranje prostora gradskog kotara Montovjerna građanima, te javnost djelovanja kotarskog vijeća.

ZA GRADSKE TVRTKE KOJE SLUŠAJU SVOJE GRAĐANE

Ovim putem bih željela naglasiti kako je Gradski kotar poveznica između građana i službi i institucija Grada Dubrovnika. Posla je puno i često smo svjedoci kako te iste institucije ne čuju potrebe svojih građana i zato smo odlučili dati im ruke. Za početak možemo potaknuti postojeće gradske tvrtke da imaju više sluha za molbe stanovnika  kotara Montovjerna – kazala je Marina Krističević s KLGB Lada Paltikosića za Montovjernu.

PRIKUPLJANJE I ODVOZ OTPADA

Svjedoci smo kako je mnoštvo novih zgrada sagrađeno u kratkom razdoblju, a odlagališta otpada su ostala jednaka usprkos povećanim potrebama novih stanovnika. Nedostaje kontejnera za reciklažu, ne postoje kontejneri za biootpad, a sama odlagališta su u većini slučajeva loše smještena i nisu primjereno ograđena.

ČIŠĆENJE JAVNIH POVRŠINA

Unatoč režimu čišćenja koji je naveden na mrežnim stranicama Čistoće, a u intervalima je od svaki dan do jednom tjedno, u nekim dijelovima kotara čistači nisu viđeni mjesecima. Potrebno je, dakle samo podsjetiti da zaposlenici svoj posao trebaju obavljati savjesno i odgovorno, a ne da dobivaju plaću za nešto što nisu odradili. Zeleni pojas uz prometnice je poseban problem: prema tumačenju gradskih tvrtki prikupljanje smeća nakupljenog na ove gradske površine-nije posao ni Čistoće ni Vrtlara, i to upravo tako i izgleda.

Pressica Dajmo ruke za Gradske kotare Lapad i Montovjernu

JAVNI PRIJEVOZ

Sljedeće bih se osvrnula na drugu gradsku tvrtku – JGP Libertas. U medijima gotovo na tjednoj bazi čitamo o nabavci novih autobusa i modernizaciji sustava, ali na terenu nema poboljšanja.

Naš kotar ima samo jednu liniju (br. 4) koja prometuje svaki dan u tjednu i to je nedovoljno pa dolazi do velikog opterećenja, osobito u ljetnim mjesecima. Linije 5 i 7 su reducirane 2020 i još nisu vraćene u redovnom obimu, a linija br. 2 je potpuno ukinuta. Nevjerojatno je da stanovnici Gorice moraju pisati peticije i prosvjedovati na ulici da bi im se vratila autobusna linija od vitalnog značaja-tražimo hitno rješavanje ove situacije, a na korist svih žitelja kotara.

  • Gore navedeno zahtjeva minimalne investicije u novcu, potrebna je samo dobra volja za odrađivanjem posla od strane odgovornih. Pozivam sve sugrađanke i sugrađane da izađu na izbore u što većem broju (do sada je izlaznost bila jako mala) i tako pokažu da im je stalo do toga da naš kotar bude ljepši i ugodniji za život. U kotaru Montovjerna možete birati između 4 liste: 3 stranačke, i ove naše, građanske, neopterećene stranačkom stegom, koja je okupila ljude koji su se voljni založiti da bi se stvari pokrenule na bolje. Čini nam se da tu itekako ima mjesta za napredak – zaključuje Marina Krističević i Lado Pletikosić.

DAJMO RUKE NA IZBORIMA 6. 11.

Podsjetnik građanima – „Dajmo ruke“ je inicijativa i platforma, dok ćete nas na glasačkim listićima naći pod:

I naravno, izađite na izbore u nedjelju 6.11., nadamo se da će biti taman lijepo vrijeme za prošetati do birališnih mjesta, koja su ovaj put nešto malo drugačija od onih za lokalne i nacionalne izbore. Međutim, sve te informacije, kao i granice kotareva, osobito ulica koje graniče, možete naći na našoj stranici dajmoruke.hr kao i na našoj Facebook stranici istog naziva.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prev
Dajmo ruke za Gruž – KLGB Marija Anđelića predstavila program

Dajmo ruke za Gruž – KLGB Marija Anđelića predstavila program

Dajmo ruke za Gruž!

Next
Mokošica zaslužuje puno više!

Mokošica zaslužuje puno više!

Možemo i želimo biti aktivni glas Mokošice!